Maakleerfest

26 september 2025 - Leuven, België

Maakleerfest – is een kleurrijk stadsfestival dat elk jaar in september plaatsvindt in Leuven, op het terrein van Maakleerplek.
Op deze dag verandert de plek in een echte broedplaats van creativiteit, ideeën en ontmoeting.

Hier vind je:
Workshops – herstellen van spullen, druktechnieken, weven, 3D-printen en andere creatieve activiteiten.
Makersmarkt – een markt waar unieke handgemaakte creaties verkocht worden.
Muziek, lekker eten, debatten en kinderactiviteiten – een echte feestelijke sfeer.
Gratis toegang – iedereen kan vrij binnenlopen en deelnemen.

Ik werkte achter de bar: we maakten en schonken drankjes – zowel warme (koffie, thee) als koude (bier, frisdrank, mocktails). Het was leuk om deel uit te maken van het team en de bezoekers van het festival te bedienen.

Maakleerplek – is een moderne plek waar je het hele jaar door kan creëren, experimenteren en nieuwe dingen leren.

Hier vind je:
High Tech Lab – technologie, 3D-printen en innovatieve projecten.
TextielLab – herstellen en upcyclen van kledij, werken met textiel.
Electro Herstel Hub – herstellen van elektronica en huishoudtoestellen.
Gereedschappenbib, kunstenaarsateliers, coworkingruimtes en een gezellige kantine.

Hier kan je:
Werken aan je eigen projecten.
Nieuwe vaardigheden leren: herstellen, design, upcycling.
Deelnemen aan evenementen en workshops, nieuwe mensen ontmoeten.

Organisaties:
MAAKbar, Cas-co, High Tech Lab, Stad Leuven, LLES (Leuvens Leerecosysteem).

Tijdens de voorbereiding van het evenement hielpen we niet alleen achter de bar, maar deden we ook veel nuttige taken: flyers en posters uitdelen, zwerfvuil opruimen, drank verplaatsen en laden, onkruid wieden, versieringen ophangen.

We splitsten ons ook op in teams en gingen stickers en flyers uitdelen aan verschillende scholen, mijn team had bijvoorbeeld een VTI-school.

We moesten onderhandelen met de administratie van deze school zodat we ons evenement aan de studenten konden adverteren.

Alles samen werd het een vrolijk groepsproces.

Ik vond deze ervaring heel leuk. Het was tegelijk alledaags en plezierig: we verbeterden ons teamwork, iedereen kon verschillende taken proberen. Soms was het lastig – bijvoorbeeld het dragen van zware kratten of het wieden van onkruid – maar dat maakte de dag juist extra memorabel.